Cara Nak Buat Sambal Belacan Tumbuk

Mudah sahaja kan nak buat Sambal Belacan yang sedap dan tahan lama ini. Cara untuk membuat Sambal Belacan yang paling syahdu disebabkan kesedapnya yang tak terhingga.


Cara Cara Buat Sambal Belacan Kisar Tak Guna Bawang Tomato Tapi Memang Sedap

Limau kasturi optional Cara Penyediaan.

. Tumbuk cili merah cili padi dan belacan dalam lesung batu sampai lumat. Goreng sekejap semua bahan di atas kecuali gula merah dan belacan. Ada juga yang terus tumbuk tanpa goreng.

Siapkan semua bahan dan jom buat. Air limau kasturi CARA PENYEDIAAN SAMBAL BELACAN GUNA 3 BAHAN. Kalau banyak boleh jadi sambal totok Belacan belacan segar boleh beli di sini Goreng asing-asing.

Nak pedas korang lebihkan je cili. Masukkan cili padi pedas dalam lesung batul. Malas nak tumbuk sambal belacan boleh kisar dan buat stok macam cara ni.

Masukkan pula air limau kasturi dan gaul rata. Cara Buat Sambal Belacan Mangga Muda Masam. Resepi Congo Bars Yang Mudah Tanpa.

9-10 biji cili padi hijau thai buang tangkai. Ha disini Admin kongsikan resipi Sambal Belacan yang paling basic dan sesuai sangat buat anda yang pertama kali ingin mencuba buat. Bakar bawang putih bawang besar dan belacan.

Kemudian tumbuk sehingga hampir lumat. Masukkan cili padi air asam jawa pekat sikit je agak-agak tenggelam cili Masukkan belacan 3 inci lebarnya. Masukkan belacan dan tumbuk.

Saya biasa guna blender aje. Kalau nak tumbuk lambat. 3 sudu makan gula putih.

Kemudian bakar atas pan sampai naik warna keperangan. Cili padi pedas. Masukkan pes asam jawa.

Semua ada maksudnya VIDEO. Dah siap sedia untuk dimakan. Mudah dah buat sebalang cedok saja bila-bila masa nak makan.

Kalau takde boleh guna cili Thai yang merah. Resepi Sambal Belacan Simple Tapi Sedap Bahan-bahan 20 biji cili padi hijau 2 biji cili padi merah siapa nak lagi pedas boleh lebihkan 4 biji cili merah besar hidup saya potong. Sebesar ibu jari untuk belacan.

Ada sesetengah orang nak buat sambal belacan ni dia akan goreng dulu belacan tu. Cukup 2 minggu restok lagi sambal belacanNni cara saya saya tak guna. Masukkan pula garam dan mushroom seasoningJika tiada.

Tumbuk semua bahan diatas. Jadi bila-bila masa boleh makan sambal belacan dengan mudah. 1 inci belacan bakar juga alirkan bawah air juga sebelum bakar 5-6 biji cili merah besar.

Sebesar ibu jari untuk belacan. Biasanya kalau kita nak melawat orang sakit kita akan bawa buat tangan sepeti buahbuahan makanan dan atau bunga untuk si pesakit. Boleh nak tumbuk atau masuk dalam blender kering.

Haaa ini sambal belacan yang saya buat setelah belajar dari beberapa orang kawan seperti Ziees dan Ita. Lihat juga cara membuat Sambal. Tumbuk lumat Kemudian masukkan cili padi kuantiti ikut suka tumbuk lumat.

Cara untuk membuat Sambal Belacan yang paling syahdu disebabkan kesedapnya yang tak terhingga. Tumbuk semua bahan diatas.


Cara Cara Buat Sambal Belacan Kisar Tak Guna Bawang Tomato Tapi Memang Sedap


Cara Buat Sambal Belacan Kisar Sedap Tak Terkata Tak Perlu Guna Tomato Bawang Daily Makan


Wanita Ini Kongsi Resepi Sambal Belacan Sedap Tak Ingat Makan Tak Hirau Orang Tepi Dah Daily Makan


Nak Buat Sambal Belacan Sedap Dan Padu Mudah Je Jom Ikut Resepi Ni Step By Step Port Makan

Comments

Popular posts from this blog

Top 10 Male Instagram Models

Niat Buka Puasa Ganti Bulan Ramadhan